L'ocupació hotelera d'agost cau un 5%, seguint la tendència a la baixa

L'ocupació hotelera d'agost cau un 5%, seguint la tendència a la baixa

L’ocupació del mes d’agost va caure un 5,05%, segons les dades que va facilitar ahir la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) en un comunicat, seguint la tendència del juny –11,5% menys que el 2017– i del juliol –un 11% menys–. Segons l’UHA, el creixement que des de l’any 2013 s’observava en l’ocupació hotelera a Andorra, d’acord amb les dades recollides d’agost s’ha vist frenada, tancant l’ocupació d’aquest mes en un 75,74%, enfront del 79,77% de l’agost de l’any passat. El president de la Unió Hotelera d’Andorra, Carles Ramos, va valorar aquestes xifres assenyalant que es tracta d’una “davallada significativa, tot i que no és per posar-se les mans al cap”. Ramos va atribuir aquest descens en l’ocupació a la millora dels mercats internacionals, on fins ara països com Turquia, Tunísia o Egipte havien vist disminuir el nombre de turistes, beneficiant-se’n directament altres països com Espanya i indirectament Andorra.

Per parròquies, Andorra la Vella és la que ha tingut la mitjana d’ocupació més alta amb un 84,04%, seguida d’Escaldes-Engordany, amb un 82,66% i la Massana, amb un 78,89%. A la cua se situa Sant Julià de Lòria, amb un 59% d’ocupació. En aquest sentit, Ramos va manifestar que els establiments lauredians ja fa temps que tenen la “preocupació” i el “neguit” perquè aquesta parròquia sigui “més atractiva”. De tota manera, va remarcar que “la solució –per aconseguir-ho– no la sap ningú”, i tot i que han fet algunes propostes al respecte encara “no han rebut cap resposta”.  

Quant als preus d’aquest mes d’agost, respecte al mateix període del 2017, l’UHA assenyala que hi ha hagut un augment d’un 1,45%. Concretament, un 43% dels establiments han augmentat el preu mitjà de venda, mentre que un 37% l’han disminuït, i un 20% l’han mantingut el mateix preu. Les vendes, però, pel que fa a la facturació total absoluta d’agost, han disminuït en un 1,78%. Així, un 46% dels establiments confirmen que l’han abaixat, enfront d’un 41% que l’han augmentat i la resta l’han mantingut. 

La previsió per al setembre, segons el president de l’UHA és que continuarà aquesta davallada, “està tot molt parat”, tot i que va reconèixer que hi ha un cert moviment en dates molt  puntuals, com ara el pont per la Diada de l’11 de setembre o el cap de setmana de la Vuelta a España.  Ramos, però, es va mostrar prudent a causa de la tendència a fer la reserva d’allotjament a última hora i en línia, atès que majoritàriament són els visitants de proximitat els qui venen. 

Pel que fa a les manifestacions dels darrers dies que posen en qüestió el Cirque du Soleil, el president d’UHA va dir que a aquesta entitat els sembla encertat el tipus d’espectacle i el mes en què es fa, però creu que Andorra Turisme hauria de “revisar la manera de comercialitzar les entrades”, hauria de ser “un model més flexible”. En aquesta qüestió coincideix amb la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra, Cristina Canut, perquè també l’UHA rep queixes dels hotels associats perquè han de comprar les entrades per tots els dies de la setmana que hi ha espectacle, i les que els queden sense vendre no les poden tornar. 

El Govern cerca altres atractius per a l’estiu

El Govern està buscant nous atractius turístics per a l’estiu que ve encara que l’acord amb el Cirque du Soleil inclogui també el 2019. Així ho va indicar el ministre Portaveu, Jordi Cinca, responent les crítiques d’SDP i del sector hoteler, que constaten un cert esgotament del model. Cinca va defensar que l’executiu no està estancat en les iniciatives que ha impulsat però va advertir que tampoc s’han de canviar d’un dia per l’altre. Així mateix va argumentar que l’espectacle ha anat variant per mantenir l’atractiu i que els esdeveniments esportius i culturals en col·laboració amb els comuns s’han multiplicat els últims anys. A més considera que és “agosarat” treure conclusions de les dades de visitants de tan sols un mes com fa SDP quan la tendència dels darrers sis anys (incloent-hi els set primers mesos del 2018) són a l’alça. Al mateix temps va reiterar que els resultats de juliol són semblants als de destins similars a Andorra.

Vols compartir-ho a les teves xarxes socials?