El certificat presentat avui per Brussel·les estarà en vigor fins que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declari la fi de la pandèmia

El certificat presentat avui per Brussel·les estarà en vigor fins que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declari la fi de la pandèmia

• Inclourà informació sobre si una persona s'ha vacunat, si té anticossos o una prova PCR negativa
• El document serà gratuït i estarà tant en la llengua oficial de l'Estat membre que l'emeti com en anglès
• Es mostrarà mitjançant un codi QR o en paper, per a les persones que no disposin de telèfon intel·ligent
 
La Comisión Europea ha presentat avui la seva proposta per al passaport digital europeu. Un certificat que espera estigui disponible en unes setmanes i que “ha de servir per a reprendre els viatges”, segons ha indicat la seva presidenta, Ursula Von der Leyen. Ha detallat que aquest document serà gratuït, contindrà informació sobre si una persona s'ha vacunat, si té anticossos o una prova PCR negativa. Tres alternatives, que segons defensa Brussel·les, permetran que no es discrimini als qui no han tingut l'opció de ser immunitzats en el moment de desplaçar-se.

"Volem ajudar els Estats membres a retornar la llibertat de moviments de manera fiable", ha dit avui Von der Leyen durant la presentació del certificat digital.

                El document "garantirà que els resultats, amb unes dades mínimes, serà reconegut de manera mútua en tots els Estats membres", ha afegit

El passaport digital estarà tant en la llengua oficial de l'Estat membre que l'emeti com en anglès i la informació es mostrarà mitjançant un codi QR o en paper, per a les persones que no disposin de telèfon intel·ligent.

                Brussel·les pretén demanar als governs que a les persones que tinguin el certificat digital se'ls eximeixi de l'obligació de guardar quarantena quan arribin al destí o si es fes un test PCR

El nou certificat, que encara ha de rebre el vistiplau dels Estats membres i del Parlament europeu, no sols servirà per als desplaçaments aeris sinó també per als qui viatgin amb cotxe o en un altre mitjà de transport, segons ha assenyalat el comissari de Justícia, Didier Reynders.

Tindrà caràcter temporal, perquè només estarà en vigor fins que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declari la fi de la pandèmia i, segons va dir Reynders, Brussel·les no proposa el seu ús per a altres activitats diferents als viatges, com podrien ser l'entrada a actes culturals o comerços.


Suports i reticències

La proposta és del grat dels països del sud, molt dependents del turisme. De fet, la ministra d'Indústria, Comerç i TurismeReyes Maroto, ha dit avui que és una bona notícia que Brussel·les donés a conèixer la seva proposta "perquè no era tan clar que es pogués accelerar aquest instrument".

A més, ha assenyalat que el Govern ja està treballant per a adaptar el reglament europeu del certificat COVID-19 a la normativa espanyola i al contingut digital que li vol donar.

No obstant això, altres països, com França o Bèlgica han expressat les seves reticències argumentant que el certificat pot discriminar els que no s'hagin vacunat.

En aquest sentit, la canceller alemanya, Angela Merkel, va dir que el document no hauria d'usar-se per a facilitar els viatges fins que la gran part de la població hagi tingut la possibilitat de vacunar-se.

Unes altres dels dubtes plantejats se centren en que es desconeix encara quant temps pot durar la immunitat de la vacuna i fins a quin grau les persones que s'hagin inoculat el fàrmac poden contagiar la resta.

https://www.hosteltur.com/143002_asi-sera-el-pasaporte-digital-que-permitira-volver-a-viajar.html

Voulez-vous le partager sur vos réseaux sociaux?